Jak prawidłowo trzymać karpia, dość często widzimy na różnych zdjęciach jak ludzie trzymają rybę do fotografii -po pierwsze wysoko, palce w skrzelach, a drugie prawie w dup.. Podstawą jest ażeby nie trzymać ryby daleko od swojego ciała, bo gdy ryba zdecyduje się na jakieś niekontrolowane ruchy nie będziesz w stanie jej utrzymać. Postaraj się trzymać rybę blisko ciała, jeśli zdecyduje się “zaszaleć” będziesz mógł ją opuścić na na przedramiona albo matę, lub przytulic do ciała.
Kiedy zamierzasz podnieść karpia rękę wsuń tak, żeby jedna z twoich rąk chwytała rybę koło płetwy piersiowej. Umieść palec wskazujący na brzegu płetwy, a drugi (środkowy) z tyłu płetwy, rybę podpieraj dłonią i przedramieniem.
Upewnij się, że nie trzymasz ryby wysoko nad ziemią, gdy ryba zacznie się szarpać będziesz mógł ja w bezpieczny sposób położyć na macie. Istnieje kilka różnych technik twojej pozycji przy trzymaniu ryby, np. kucając jednak sposób pokazany na zdjęciu wydaje się najbardziej bezpieczny.
Twoja druga ręka powinna lekko podtrzymywać i chwycić obok płetwy odbytowej karpia. Robisz to umieszczając pletwę pomiędzy palcami, nie ma to większego znaczenia, które palce i jak będą położone. Ważne aby chwyt był wygodny, można sugerować się chwytem pokazanym na zdjęciu, jest on chyba najbardziej odpowiedni. Pamiętaj nie chwytaj za mocno i nie ściskaj a wszystko będzie w porządeczku.
Jeszcze jedna uwaga dotycząca robienia zdjęć. Częstym błędem jest robienie zdjęć ze zbyt dużej odległości. Wówczas widać na nich wszystko wokoło, a fotografowany obiekt schodzi na dalszy plan. Dlatego w kadrze powinien się znaleźć wędkarz z rybą i nic więcej, oczywiście tak aby nie obciąć rybie ogona, a wędkarzowi połowy głowy
Zapraszam na mój fanpage Facebook oraz na Karpie w Pojedynkę TUTAJ