Jak przygotować orzechy tygrysie


Jak przygotować orzechy tygrysie Orzech Tygrysi – jest tani łatwo dostępny i łatwy w przygotowaniu, zwany migdałami ziemnymi jest to przysmak karpi. Przez ostatnich kilka lat możemy zaobserwować że wędkarze poszukują złotej kulki, a orzech niejedno krotnie ma być kluczem do sukcesu.

Musimy jednak pamiętać że źle przygotowany orzech to “śmierć ryby” dlatego coraz częściej na łowiskach komercyjnych usłyszymy że nie można stosować orzecha który ogólnie nie jest trawiony przez ryb.

Przygotowanie orzecha jest bardzo proste i nie wymaga tutaj bycia ekspertem, potrzebujemy kilka rzeczy i chwilę czasu żeby przygotować orzechy.

  1. Wsypujemy orzecha do wiadra lub jakiegoś dużego naczynia.
fot. Undercarp

2. Następnie zalewamy orzechy wodą, tak aby wszystkie były zakryte i warto wlać więcej wody, ponieważ orzechy w tej wodzie będziemy moczyli przez co najmniej 2-3 dni. Otwarte wiadro zostawiamy na 3-4 dni, najlepiej w piwnicy.

fot. Undercarp

Pamiętajmy żeby pilnować stanu wody w wiaderku, jeśli ubędzie znaczy że orzech pochłonął także śmiało dolewajmy.

3. Po upływie 2-3 dni należy całą zawartość wiadra przelać do dużego garnka na którym będziemy teraz orzecha gotować. Nie wymieniamy wody, dzięki czemu orzechy będą bardziej aromatyczne. Całość gotujemy na wolnym ogniu, w przypadku szybkowaru 2-3godziny, przy użyciu garnka 3-4godziny, pilnując, aby zbyt duża ilość wody nie wyparowała i nie odkryła ziaren.

Teraz możemy albo wystudzić orzecha i zabrać na łowisko, lub poddać go tzw fermentacji. Zawartość naszego garnka przelewamy z powrotem do wiaderka i odstawiamy w ciepłe miejsce o temperaturze pokojowej. Tam pozostawiamy na kolejne 3-4 dni. W czasie fermentacji istotne są dwie kwestie – woda musi zakrywać orzechy, ponieważ zapobiega to ich zepsuciu, oraz wiadro nie może być zamknięte, ponieważ proces fermentacji potrzebuje dostępu powietrza.

gotowy orzech do użycia

Możemy również orzecha przygotować sobie na późniejsze zasiadki i poddać go tzw pasteryzacji co w przyszłości zaoszczędzi nam czasu na przygotowanie.

Co należy zrobić:

Po ugotowaniu wlewamy wrzątek wraz z orzechami do słoików a następnie mocno zakręcamy i obracamy słoik do góry nogami. Warto użyć w tym celu zarówno dużych jak i mniejszych słoików, ponieważ mniejsze słoiki będą na krótkie jednodniowe czy też kilkugodzinne zasiadki, natomiast duże słoiku będą niezastąpione na długich kilkudniowych czy też dłuższych zasiadkach. Przy takim rozwiązaniu uzyskujemy orzechy tygrysie w zalewie.

Jak połączyć dwie żyłki FILM

Poprzedni Podsumowanie Sezonu wędkarskiego 2020r - Nowi partnerzy!!
Następny Jezioro Wygonin
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Tomasz
Tomasz
12 dni temu

Fajny artykuł dziękuje

polityka prywatności
Zapoznałem się z informacją o administratorze i przetwarzaniu danych